• Home
  • 91-годишна жена продава шевната си машина, за да помогне на нуждаещи се, но получава чек за 35 хиляди от неизвестен мъж

91-годишна жена продава шевната си машина, за да помогне на нуждаещи се, но получава чек за 35 хиляди от неизвестен мъж

91-годишна жена продава шевната си машина, за да помогне на нуждаещи се, но получава чек за 35 хиляди от неизвестен мъж

91-годишна жена продава шевната си машина, за да събере пари за украински деца бежанци и в крайна сметка вдъхновява богат мъж.

Патриша Денехи беше на 91 години, но все още беше пъргава и енергична. Единственото й оплакване беше, че очите й започваха да я отказват, което предвид възрастта й не беше голяма изненада.

Всъщност Патриша имаше късмет. Повечето от нейните приятели (онези, които все още бяха живи) бяха много по-зле. Все пак сърцето й се разби, че вече не можеше да шие.

Патриша имаше стар сингер от двадесетте години, който беше наследила от майка си, и сега вече не можеше да го използва. Тогава една вечер, докато гледаше новините, й хрумна идея.

Имаше новинарски репортаж за войната в Европа и Патриша гледаше новинарския запис, ужасена. — О — ахна тя. „Всичко се случва отново! О, децата, горките деца!“

Не се отвръщайте от нуждаещите се, независимо колко далеч са те.

Патриша беше на девет години, когато започна Втората световна война, и си спомняше ясно пристигането на няколко семейства в нейния квартал, бежанци от Европа. Отслабнал, уплашен, объркан.

Особено си спомняше призрачните очи на децата, някои от които бяха отделени от родителите си. Сълзи изпълниха старческите очи на Патриша. „Не отново!“ извика тя. „Не децата!“

Копнееше да помогне, но не можеше да направи много. Войната беше далече. Ако беше млада, енергична жена, щеше да се присъедини към организация, за да помага на полето, но на нейната възраст…

Тя не беше богата, живееше с пенсията си и няколкото си добри бижута, които беше дала на дъщеря си преди години. Тогава погледът й падна върху шевната машина.

„Чудя се колко ли струва ТОВА?“ — запита се тя. Машината беше на повече от сто години и в добро работно състояние. Ако го продаде, можеше да даде приходите на УНИЦЕФ за децата бежанци!

Патриша реши, че ще продаде тази машина. Тя щеше да помогне! На следващия ден тя посетила антикварен магазин недалеч от дома си.

„Искам да продам шевната си машина“, каза Патриша на търговеца на антики. „Това е певец от 20-те години. Колко струва?“

„Е, това зависи“, отговори мъжът. „Това зависи от серията, модела, рядкостта… Каква е вашата машина?“

„Това е Singer Featherweight“, каза Патриша. „Червено S.“

„О!“ – извика мъжът. „Това е доста рядък модел! Може да имам клиенти, които биха се заинтересували!“

„И така, колко?“ – попита Патриша.

„Трябва да го продадем на търг. В зависимост от това колко много го иска някой“, каза антикварът. „Може да достигне от $400 до всичко до $2000. Между другото, вземам 10% намаление.

— О — каза Патриша. „Давам парите на УНИЦЕФ. Бихте ли обмислили да направите същото?“

„Аз?“ попита мъжът. „Честно казано…“

„Всички трябва да помогнем“, каза твърдо Патриша. „За децата!“

Няколко седмици по-късно търговецът на антики беше домакин на търг и сред изброените предмети беше шевната машина на Патриша. Един от клиентите на дилъра го разгледа.

— Хубаво — каза той одобрително. „Бих искал едно от тези за моята колекция. Колко високо мислиш, че ще стигне?“

„Не толкова високо, колкото се надявах, Виктор“, каза дилърът на приятеля си. „Тъжно е, защото дамата, която го продава, дава парите на УНИЦЕФ за децата бежанци. Тя не е богата жена, това е всичко, което може да даде. Тя дори ме убеди да даря парчето си.

„Това е изненада!“ — възкликна Виктор. „Ти не си от благотворителните хора!“

„Знам“, въздъхна дилърът. „Но тя започна да говори за това, че историята се повтаря и трябва да избягваме повтарянето на грешките. Тя вярва, че трябва да помогнем, независимо колко далеч е войната.

— Войната… — каза Виктор замислено. „Майка ми беше бежанец от Втората световна война, знаете. Тя винаги е говорела как малкото отива много, когато нямаш нищо.

„Това казва и госпожа Денехи!“ дилърът каза. Неговият приятел и клиент си тръгна, изглеждайки много замислен. Щедростта на Патриша е посяла семе…

Когато търгът приключи, шевната машина беше продадена за малко над 1000 долара – много по-малко, отколкото Патриша се надяваше. Тя прибираше чека от аукционната къща в чантата си, когато един мъж се приближи до нея.

„Г-жо Денехи?“ – попита той и й подаде плик. „Имам нещо за теб.“ Мъжът си тръгна и Патриша се опита да отвори плика.

Тя не можа да разбере какво има вътре, затова извади очилата си и ги кацна на върха на носа си. „Това е проверка“, каза тя на себе си и тогава устата й увисна отворена!

Чекът беше в размер на 35 000 долара! Патриша се огледа за мистериозния мъж, но той беше изчезнал. „Един ангел ми даде парите“, обясни тя по-късно. „Ангелите винаги се грижат за децата!“

Какво можем да научим от тази история?

Не се отвръщайте от нуждаещите се, независимо колко далеч са те. Патриша си спомни ужасите на войната и беше трогната от тежкото положение на децата, така че даде най-голямото си съкровище.
Единствените сили, които могат да победят злото, са състраданието, добротата и солидарността. Ако се отвърнем от зли дела и не помогнем на нуждаещите се, ние допринасяме за страданието на невинните.

Leave A Comment