• Home
  • 5-те тайни на дядо за отглеждане на големи домати – толкова много има, че раздава и на съседите

5-те тайни на дядо за отглеждане на големи домати – толкова много има, че раздава и на съседите

5-те тайни на дядо за отглеждане на големи домати - толкова много има, че раздава и на съседите

Скоро ще дойде времето за активна работа в градината . Още малко и топлината ще призове хората да започнат да засаждат, в оранжерии, градинки или просто в саксиите на перваза на прозореца, в които ще отглеждат любимите си подправки, зеленчуци и плодове.

Днес сме подготвили за вас няколко прости рецепти за подхранване на разсад от домати, които ще помогнат за поддържането на растенията живи и в резултат на това ще отгледате добра реколта без загуби.

Какво липсва на растенията

Възможно е да се определи какво точно липсва в разсада от домати по външния им вид. Основните фактори за липсата на вещества се разглеждат, както следва.

Пожълтяли и изсъхнали листа, както и забавяне на растежа – необходим е азот.

Листата са станали лилави, стъблото е тънко, а развитието се забавя – липса на фосфор.

Краищата на листата са станали сухи – има малко калий.

Листата са покрити с жълти петна – недостиг на магнезий.

Деформация и пожълтели листа – необходим е калций.

Също така е важно да не се бъркат симптомите на болестта на разсад с обичайните признаци на глад, който се характеризира със забавено развитие, пожълтяване на върховете, деформация и бледо оцветяване. В този случай на растението трябва да се осигури достатъчно поливане, осветление и повишаване на околната температура.

Какво дава добра храна на растението за добър растеж

Хранителните вещества помагат на разсада да остане здрав, а също така те стават по-малко податливи на заболявания. Подхранването има положителен ефект върху растежа и развитието на зеленчуците:

насърчава образуването на силни корени; изглажда процеса на трансплантация в почвата; стимулира бързото вкореняване на разсад; повишава общия имунитет на растенията; предпазва от развитието на болести; ускорява образуването на плодове

Как да подхраним домати

Градинари с богат опит казват, че без торове и подхранване нито един зеленчук или плод не могат да растат нормално – няма да могат да вземат всичко необходимо от земята. За такива случаи има хранене, което ще бъде разгледано по-долу.

Йод

За да приготвите подхранване с йод, вземете пълна 10 литра кофа вода и добавете 10 капки йод към нея. Подхранвайте всеки храст не повече от 1-2 пъти седмично, като добавяте 0,5 литра разтвор.

Чесън

Ако растенията са леко присадени или често боледуват, превръзката с чесън ще помогне за укрепване на имунитета им. Залейте 5 скилидки чесън с 1 литър вряла вода и оставете на топло място за 20 минути. Добавете супена лъжица разтвор към литър вода и поливайте растенията два пъти седмично.

Мая

Маята е чудесен вариант за подхранване на доматите. В 3 литра утаена вода без хлор, добавете 100 г разредена мая и половин супена лъжица захар. Разтворът се покрива с марля и се затопля, като се разклаща от време на време. Подхранването ще бъде готово, когато процесът на ферментация приключи. Достатъчно е да се разрежда една чаша смес с 10 литра вода и да се поливат доматите веднъж месечно, по 1 литър за всеки храст.

Черупки от яйца

Черупките от пилешки яйца са отличен източник на калций за доматите. За да приготвите подхранване, изсипете черупките от 3-4 яйца в трилитров буркан, покрийте с топла вода и оставете за 2-3 дни. Поливайте разсада с тинктура 2 пъти месечно.

Утайка от кафе

Благодарение на добавянето на утайка от кафе, почвата става по-рехава и наситена с много полезни вещества. Това позволява земята да бъде максимално обогатена с азот и кислород, а кълновете да се развиват и растат по-бързо.

Всеки от превръзките по свой начин ще допълни почвата с липсващите вещества и ще помогне на младите разсад да се превърнат в здраво и пълноценно растение. Ако обичате не само да отглеждате растения в градината, но и саксии, можете да прочетете нашата статия за подхранване на стайни растения .

Яйцата съдържат многобройни хранителни вещества. Техните черупки, заедно

Вземете саксия и покрийте дъното й с почва. Отгоре поставете едно счупено яйце. Покрийте го с почва и оставете съда на страна.

След време яйцето ще започне да се разлага и по този начин да подхранва почвата. Според някои хора, обелките от банан могат да предоставят същия ефект.

След като почвата бъде подхранена, е нужно да засадите семената съответно инструкциите за всяко специфично растение.

Leave A Comment