• Home
  • Смесих 3 дафинови листа и 3 карамфилчета и излекувах 15 болести!

Смесих 3 дафинови листа и 3 карамфилчета и излекувах 15 болести!

Смесих 3 дафинови листа и 3 карамфилчета и излекувах 15 болести!

Пролетта традиционно е сезонът, в който се „събуждат“ вирусите и бактериите и атакуват имунната ни система – и без това отслабена от зимата и студовете. Разбира се, пазарът предлага предостатъчно добавки и лекарства за засилване на имунитета. Често пъти обаче природата има много по-добро и ефикасно решение, без при това да прибягваме до съставки, синтезирани в лаборатория.

Днес ще си поговорим повече за един мощен естествен антибиотик – отвара от дафинови листа и карамфил , която не само ще укрепи организма, но и ще улесни възстановяването, което е важно през пролетта.

Разбира се, инфузията от дафинови листа и карамфил има още приложения. Нека разберем повече за тях!

дафинов лист и карамфил

Силата на дафиновите листа и карамфила

Дафиновите листа и карамфилът са подправки, които често се срещат в домашните ни килери. Първите са чудесни за подобряване на вкуса на супи и сосове, а вторите са задължителна съставка в десертите. Тяхното въздействие може да се комбинира, за да се създаде настойка от дафинови листа и карамфил, която има много лечебни свойства. Тя не само ще помогне да укротите инфекциите, но и ще укрепи организма. Ето защо пиенето ѝ е важно по време на засилени бактериални и вирусни инфекции. Освен това отварата може да се използва и външно – тя ще донесе облекчение при лечение на кожни възпаления (включително акне), както и при болки в мускулите и ставите.

 Това се случва благодарение на ценните вещества! Отварата от дафинови листа и карамфил дължи своята сила на веществата, които съдържат. В първата силните страни са цинеол, гераниол и терпени. Всички те правят дафиновите листа противовъзпалителни и успокояващи. Освен това те помагат да се отървете от токсините, които натоварват черния дроб и бъбреците. Дафиновите листа могат също така да регулират храносмилателната система, да стимулират апетита и да регулират храносмилането.

От друга страна, в карамфила може да се открие евгенол, който е естествен антибиотик. Той не само унищожава бактериите, но може да неутрализира и вирусите. Употребата на карамфил не само облекчава възпаленията, но те имат и аналгетичен ефект! Затова сдъвкването само на един карамфил може да облекчи зъбобола и да премахне лошия дъх.

сушен карамфил

Как да си направим отвара от дафинови листа и карамфил?

Приготвянето на инфузия от дафинов лист и карамфил е тривиално и всеки може да го направи.

Съставки: 

–    300 мл вода;

–    три изсушени дафинови листа;

–    три карамфилчета

Сложете дафиновите листа в тенджера, залейте ги с водата и ги оставете да заврат. Когато всичко кипне, просто го оставете да къкри за пет минути, след което оставете всичко настрана и добавете карамфила. Тенджерата трябва да се покрие с капак и да се остави за четвърт час.

Начин на употреба:

Консумирайте отварата два пъти дневно, за да усетите осезаеми резултати. Разбира се, в случай на болки в мускулите и ставите сместа може да се използва за смазване на възпалени или раздразнени места.

Leave A Comment