• Home
  • Психолог: Тази фатална грешка е коствала живота на Криси

Психолог: Тази фатална грешка е коствала живота на Криси

Психолог: Тази фатална грешка е коствала живота на Криси

Само от началото на тази година публично известните случи на жени, които са убити от своите бивши или настоящи партньори, са 9, а това означава, че на всеки 10 дни има по една жертва. Последната жертва е намерена застреляна в багажник на кола. Убитата Кристина и задържаният Калоян са имали връзка, която приключва преди 6 години. До последно двамата са били колеги в мобилен оператор.

Психологът Христо Монов от години се занимава с домашно насилие. Той обясни, че в случая вероятно става дума за социопат, който е преследвал жертвата си

 

„Този тип насилници виктимизират жертвата си и я водят до такава зависимост, че тя не посмява да потърси полицията“, казва Монов, цитиран от bTV.

Именно така се е и случило с Кристина. Тя не търси органите на реда, а НПО, за да се спаси, но не успява.

Бившият директор на Националната служба „Полиция“ ген. Васил Василев обясни, че при експертиза, направена от психолози, е потвърдено, че жертвата е била в сериозен риск.

„Има поредица от грешки, жената е трябвало да се обърне към полицията. НПО-то са я закриляли, докато не е била застреляна“, коментира той.

Според Левена Лазарова, която е журналист и един от създателите на кампанията срещу насилието спрямо жени „Не си сама“, обаче неправителствените организации си вършат работата много добре. Тя потърси основния проблем в законодателството.

Психологът Христо Монов също се съгласи с нея, но поясни, че е трябвало някак конфиденциално от организацията да съобщят на полицията, че има жена в риск.

Кристина се е свързала с неправителствената организация „Анимус“ още през март. Оттам са оценили случая като особено рисков, тъй като мъжът е имал условна присъда за домашно насилие. А нея тормозил от половин година.

От организацията допълниха и че са ѝ оказали психологическа и правна помощ. Но понеже жертвата не е живяла с насилника, не е могла да получи „заповед за защита“.

Монов обясни, че цялата концепция за домашното насилие е объркана у нас и даде пример с други страни, където не жената се извежда в кризисни центрове, а насилникът.

Leave A Comment