• Home
  • Най- простият капан за комари и няма да ви ухапе и един тази година!

Най- простият капан за комари и няма да ви ухапе и един тази година!

Най- простият капан за комари и няма да ви ухапе и един тази година!

Винаги е така: стигате до морето или вилата търсите сочни кебапчета и вместо да им се насладите започвате да се борите с облаците от комари. Какво да направите, ако нямате спрей или крем против насекоми под ръка? Този доказан метод ще ви опази

Домашен капан за комари, изработен от пластмасова бутилка, е прост, безопасен и евтин дизайн, който може да бъде инсталиран на открито и на закрито. Ще отделите само 5 минути за него, а такава стръв ще ви пази от 4 до 14 дни . Комарите, осите, мухите и пчелите няма да имат нито един шанс да ви доближат!

 

Направи си сам капан за комари

Ще имаш нужда от

1,5 литра пластмасова бутилка без корк
1 чаша топла вода
2 с.л. гранулирана захар
1 ч.л. суха мая
парче тъмна кърпа, вестник или фолио

Отрежете горната част на бутилката, така че да е равна на една трета от дължината на целата бутилка

Изсипете чаша вода не по-топла от 30 градуса на дъното на бутилката. Добавете захарта, разбъркайте добре. След това добавете маята и разбъркайте отново.

Инсталирайте отрязания конус с шията навътре отгоре. Ако частите не пасват плътно, препоръчително е да ги закрепите с лента или лепило в областта. Така въглеродният диоксид ще излезе само през шията и насекомите няма да се натрупват отвън.

Сега трябва да увиете бутилката с кърпа или вестник и да закрепите краищата.

Поставете готови капани в тъмните ъгли на стаята. Може да се използва на открито, но ефектът ще бъде по-слаб.

Комарите охотно летят до миризмата на ферментация , в допълнение, те са привлечени от липсата на светлина вътре. Когато се опитват да излязат от капана, те се придвижват нагоре, но рано или късно попадат във водата заради тясната дупка и лепкави стени, където умират.

 

Принципът на действие на стръвта против комари

Този капан е предназначен за бременни женски комари – те смучат кръв. Насекомите търсят жертви чрез топлинно излъчване и издишване на въглероден диоксид .

Основните компоненти на стръвта са мая, топла вода и захар. В процеса на алкохолна ферментация те произвеждат достатъчно въглероден диоксид , който също привлича насекомите. Капанът работи, докато протича ферментацията – от 5 до 7 дни, в зависимост от температурата в помещението (колкото по-хладно е по-дълго).

Устройството може да се адаптира към други насекоми – пчели, оси, стършели или мухи . За целта изсипете чаша топла вода в бутилката, а отгоре поставете парчета плодове, мед или конфитюр върху малка „лодка“ от фолио, така че стръвта да не се удави. Поставете върха на бутилката отгоре по същия принцип и сте готови. Такъв капан трае до 2 седмици .

 

Ако тази статия ви е била полезна, запишете я в отметките си и я споделете с приятели

Leave A Comment