• Home
  • Децата не се интересуват от изчезналия си болен баща, докато не получават обаждане от семейния адвокат

Децата не се интересуват от изчезналия си болен баща, докато не получават обаждане от семейния адвокат

Децата не се интересуват от изчезналия си болен баща, докато не получават обаждане от семейния адвокат

Патрик разбра, че децата и съпругата му не се интересуват от него, дори когато се разболя, така че изчезна една нощ. Те едва забелязаха това до няколко месеца по-късно, когато им се обади адвокат с шокиращи и невероятни новини. Но след това те научиха сурова истина, която никога не очакваха от напълно непознат.

„Хей, момчета. Чакайте ме!“ Патрик извика децата си, които тъкмо напускаха училището си в края на деня. Той работеше в тяхната гимназия като портиер и им махаше от време на време, но Елайза и Дилън почти винаги не му обръщаха внимание. Днес обаче трябваше да е различно.

Видя ги да въртят очи, но поне спряха. „Какво?“ — попита раздразнено Елиза.

„Момчета, помните, че днес имам рожден ден, нали?“ — попита той с надежда.

— Добре — сви рамене Дилън.

„Ами… хммм… няма ли да кажеш нищо?“ Патрик се намръщи.

„Честит рожден ден, предполагам“, каза Дилън и си тръгна. Елиза не каза нито дума и тръгна след по-малкия си брат.

Той ли беше виновен, че децата му се държаха така с него? Може би беше така.

Това беше обичайно. Семейството на Патрик не беше точно като картина. Всъщност той беше сигурен, че съпругата му Саманта и децата им го мразят заради работата му и колко малко печелеше. Той обаче знаеше, че децата са подли само защото майка им ги беше отровила срещу него.

Тя често го укоряваше за липсата му на амбиция и за това, че никога не е планирал бъдещето, предпочитайки да живее в момента. Патрик също знаеше, че тя има любовник, но се опита да игнорира това. Той не искаше да се развежда с нея и да е далеч от децата си, въпреки че вече имаше чувството, че между тях има километри.

Той се опита да подобри отношенията им, но Дилън и Елайза го гледаха със същото пренебрежение като майка им, когато пораснаха. Те мърмореха, че теглят студентски заеми за колеж по-късно и че не получават коли за рождените си дни като съучениците си. Патрик се опита да го игнорира и да даде всичко от себе си, но ставаше все по-уморително с всеки изминал ден.

Зави му се свят, докато ги гледаше как се отдалечават от него, без дори да се преструва, че му честитят наистина честит рожден ден. Не беше изпитвал нищо преди и въздухът бързо напусна дробовете му, но сякаш не можеше да влезе повече в тялото си. Изведнъж светът почерня, но той го усети, когато тялото му се удари в пода.

Разбра, че хората са се приближили. Някои крещяха да се обадят на 911, а други трогаха. Можеше само да се надява, че децата му не са много уплашени, преди да загуби съзнание. Патрик се събуди в болнична стая по-късно същия ден и лекарите му казаха, че трябва да направят още няколко теста поради проблеми с белите дробове.

Той огледа стаята, след като лекарите си тръгнаха, и видя децата си да седят и да сърфират в телефоните си. „Всичко ще бъде наред, момчета. Скоро ще се оправя и можем да се приберем заедно“, увери ги той.

Елиза вдигна поглед от телефона си. „Е, сега, когато си буден, се обадих на мама да ни вземе. Разбира се, ще припаднеш в ден, в който имах планове“, каза тя безчувствено.

Дилън не каза нищо и Патрик се почувства още по-зле от това, отколкото когато беше припаднал. Саманта дойде, престори се, че го проверява, говори с лекаря и си тръгна с децата. Лекарите искаха да задържат Патрик през нощта, за да го проверят, за да не може да се прибере с тях.

По някакъв начин това, че беше в болницата без никой, само подчертаваше самотата му. На децата му не им пукаше. Жена му също не го правеше и Патрик се чудеше дали може да направи нещо, за да промени това.

На следващата сутрин лекарят го настани и му съобщи най-лошата новина, която някой може да получи. Патрик имаше рак на белите дробове и беше етап 2. Можеше да получи лечение, да се оперира и да се надяваме да оцелее.

„Вие обаче няма да можете да работите, г-н Марлинс, и имате нужда от тонове подкрепа. Този вид болест не е лесна. Но засега можете да си тръгнете. Насочвам ви към нашия онколог и вие и вашето семейство може да си уговори среща. Горещо препоръчвам лечение възможно най-скоро“, каза неговият лекар, след като обясни всичко.

Патрик не знаеше какво да прави. Всичко, което искаше, беше да се прибере у дома, да каже на семейството си и да чуе мнението им какво да прави. Може да е било егоистично и небрежно, но той се надяваше диагнозата му да промени отношението на семейството му. Той сгреши.

***

„Иисус. Рак? Сякаш имаме нужда от още разходи“, поклати глава Саманта и ядосано отиде в спалнята им.

Децата не знаеха какво да кажат, но не изглеждаха и много загрижени. „Това е етап 2. Не е нищо опасно“, каза Дилън.

„Опасно е, Дилън. Хората умират през цялото време, а ракът на белите дробове може да бъде агресивен. Може да се наложи сериозна операция“, добави внимателно Патрик.

„Е, каквото е“, продължи 16-годишният му син. Неговото безгрижно отношение беше скърцащо.

„Разбирате ли какво казвам? Това е рак, момчета“, добави Патрик, усещайки как сълзите се събират в очите му, но отказваше да стане твърде емоционален.

„Е, ние не сме лекари. Какво трябва да кажем?“ — каза Елиза и вдигна ръце встрани. Неговото 18-годишно дете също не беше толкова притеснено и Патрик можеше само да въздъхне.

— Здравей — поздрави Елиза с пресъхналите си устни. — Познавахте баща ни?

— Добре — каза той и ги остави да си отидат по стаите. Всички се държаха така, сякаш нищо не се е променило през следващите няколко дни. За тях всичко беше същото.

Не им пукаше за него. Патрик можеше само да се чуди дали целият му подход към живота е грешен, т.е. да живее в момента, да не го е грижа за парите и да няма амбиции за кариера. Той ли беше виновен, че децата му се държаха така с него? Може би беше така.

След още няколко дни той беше сигурен, че е така, и че е време да им даде това, което искат. Стегна багажа си, когато всички заспаха, и си тръгна.

***

— Баща ти го няма — каза сутринта майката на Елиза.

„На работа? Мислех, че трябва да напусне“, чудеше се тя, без да се притеснява.

„Не. Имам предвид ляво, ляво. Дрехите му ги няма“, продължи Саманта.

„Е, каква кралица на драмата“, измърмори Дилън и всички се върнаха към живота си.

Елиза продължи да се наслаждава на последната си година без притеснения. Дилън излизаше по-често с приятелите си и обичаше повече да не се смущава от баща си портиер. Саманта започна открито да се среща с партньора си, който в крайна сметка се премести в дома им.

Животът им не се промени; смятаха, че това е по-добре, отколкото когато баща им живееше у дома. Всичко обаче се промени, когато им се обади адвокат, който им каза, че представлява имуществото на баща им и трябва да ги види.

***

„Защо татко ще има адвокат? Те са скъпи“, измърмори Дилън и двамата с Елиза стигнаха до офиса на адвоката.

„Не знам. Но да видим за какво става дума“, отговори Елиза. „Не знам защо каза имущество. Не е ли тази дума, която адвокатите използват, когато някой умре?“

„Те ли? Мислите ли, че…?“ Дилън се намръщи, гледайки сестра си с малко по-широки очи.

— Не — каза тя, поклащайки глава. „Няма право?“

Помощникът на адвоката ги заведе до кантората и двамата тийнейджъри седнаха пред едър мъж, който се представи като господин Леви.

„Е, блудните хлапета са тук“, иронизира адвокатът саркастично, вдигайки нервите на Елиза.

„Извинете ме?“ — попита тя, започвайки да се обижда.

— Някой от вас знае ли, че баща ви е мъртъв? Г-н Леви продължи.

И двамата тийнейджъри се облегнаха на местата си и се спогледаха. Те винаги са се отнасяли пренебрежително към баща си – поне откакто бяха на 12 години – и не знаеха къде отива. Но те не го искаха мъртъв.

— Не — прошепна Дилън. „Какво стана?“

„Какво стана?“ — попита г-н Леви в отговор, повишавайки тон. „Баща ти имаше рак на белия дроб. Той е мъртъв. Отиде си завинаги и никой от вас не отиде на погребението. По дяволите, дори не ти пукаше за него. Знам всичко за вас двамата, но по някакъв начин баща му все още те обичаше, и затова си тук.“

„Господине, моля ви. Успокойте се. Не знаехме… ние сме деца“, започна Елиза, спъвайки се на думите си.

„Вие сте на 18. Брат ви е на 16. И двамата сте достатъчно големи, за да знаете по-добре“, г-н Леви ги изгледа мрачно. „Както и да е, да се заемем с това. За Дилън, баща ти ти е оставил мечтаната кола и ми каза да кажа: „Честит рожден ден със закъснение, мило мое момче. Надявам се да харесате тази кола.“

Адвокатът хвърли няколко ключове по Дилън, удряйки го силно в гърдите.

„На моето красиво момиче оставих малък доверителен фонд, който ще ти помогне да започнеш в колежа. Съжалявам, че не можах да направя повече за вас двамата, докато бях жив, но се надявам, че мога да компенсирам част от моите грешки с тези пари. Обичам те, татко“, завърши четенето г-н Леви.

— Доверителен фонд? — попита Елиза с отворена от шок уста.

„Да, има около 50 000 долара. Надявам се, че това е достатъчно, а ми казаха, че колата струва около 20 000 долара. Така че, надявам се вие двамата да сте благодарни“, ядосано отговори адвокатът. „Не мисля, че някой от вас заслужава тези подаръци след начина, по който се отнесе към баща си, но това не е мое решение. Както и да е, той е адресът, на който е погребан. Надявам се да го посетите, но не задържам дъх. Моят асистент има останалите подробности. Моля, напуснете. Добър път, вие двамата.“

Дилън и Елайза станаха неохотно от офисните му столове и излязоха. Елиза получи цялата информация, за да може незабавно да получи достъп до доверителния си фонд. Колата на Дилън беше точно отвън. Но и двамата тийнейджъри стояха до него пред сградата на адвокатската кантора. Те бяха замръзнали и безмълвни.

„Как… защо… какво…“, започна Дилън, но не успя да изведе правилно въпросите.

— Да — каза Елиза, защото разбираше брат си напълно. Те погледнаха назад към целия си живот и колко добър баща им винаги е бил към тях. Те обаче му бяха ужасни.

„Трябва да отидем да го посетим… Нали?“ Дилън продължи и Елайза кимна. Двамата седяха в новата кола на Дилън и мислеха за последствията. Откъде и как баща им е взел тези пари? Защо ще им дава неща след всичко? Защо умря толкова бързо? Какво му се случи?

***

Те пристигнаха на гробището и тръгнаха бавно към мястото, където стоеше надгробният му камък, но някой вече беше там. „О, уау. Това е удар в корема. Вие двамата изглеждате точно като него“, каза странен мъж, седнал на сгъваем стол до гроба, след като ги забеляза.

— Въпреки всичко той говореше високо за теб. Може би има надежда за вас двамата.

— Здравей — поздрави Елиза с пресъхналите си устни. — Познавахте баща ни?

Мъжът се присмя. „Много по-добре от теб. И бях много по-мил с него през последните няколко месеца“, отговори той, поглеждайки назад към гроба.

„Сър, моля. Можете ли да ни кажете какво се случи?“ — попита Дилън. Очите му показваха истинска болка за първи път, откакто научиха новината.

„Интересува ли те?“ — учуди се мъжът и сякаш ги простреля с пистолет право в сърцата им. Но го болеше само защото въпросът му беше толкова честен.

— Пука ни — отвърна засрамена Елиза.

„Е, баща ти се присъедини към нашата група за подкрепа на рака преди месеци и всички станахме приятели. Знаеш ли какво каза на първата си среща?“ — попита мъжът, но не очакваше отговор. „Патрик каза: „Бях лош баща на децата си. Не работих достатъчно усилено, за да ги подготвя за цял живот. Те ме мразеха за това. Ракът ме накара да осъзная, че трябва да се справя по-добре. Отивам да работя два пъти по-трудно сега да им оставя нещо, след като си тръгна.

Елайза и Дилън преглътнаха шумно.

„Първоначално хората си мислеха, че е пренебрегвал или нещо подобно, но след това чухме повече за живота му и разбрахме, че той е добър човек, добър баща и грижовен човек, особено когато започна да работи на четири места и отказа отидете на лечение“, продължи мъжът. — Той не искаше да знаем това, но аз го разбрах.

— Четири работни места? – каза Дилън с разбито сърце.

„Да. Беше на строеж и трябваше да носи чували с пясък и още с часове, когато едва дишаше нормално. Работеше на бензиностанция през нощта, косеше тревни площи и разнасяше неща, въпреки че нямаше кола“, непознатият продължи.

Елиза започна да плаче тихо, като си представи как баща й се мъчи.

„Да, станах негов контакт при спешни случаи. Той често припадаше по време на работа и го водеха в клиники, но отказваше помощ и се връщаше на работа. Накрая реших, че е достатъчно. Дадох му малко пари, които бях спестил, за да се лекува сам .. Неговите симптоми бяха много по-лоши. Исках най-накрая да получи химиотерапия, но сега знам, че е използвал парите за вас, момчета“, добави мъжът, хвърляйки поглед към скъпата кола, паркирана точно пред паркинга. „Не му съжалявам за това, но не мисля, че го заслужаваш. Не го заслужаваше.“

Дилън падна на колене при тези последни думи и Елайза изхлипа силно. „Съжаляваме, татко“, изплака тя и докосна надгробния му камък.

„Много съжаляваме“, изплака и Дилън. Сълзите им не спряха дълго време. Накрая непознатият се изправи и се прибра, оставяйки ги на скръбта им.

Когато сълзите им пресъхнаха, Елайза разказа история за ходене на танц между татко и дъщеря в училище. „Някои момичета казаха, че бащите им не могат да дойдат поради работа, но нашият дойде. Той винаги беше там.“

— Той беше — съгласи се Дилън. „Той построи този ракетен проект за моя научен панаир в 3-ти клас. Беше лудост, но се забавлявахме толкова много.“

„Защо? Защо са му били такива чудовища?“ — учуди се Елиза, а думите изтръгнаха душата й.

„Не знам. Но… не мога да задържа тази кола“, каза Дилън.

„Не мога да ходя на училище с тези пари. Но пропиляваме ли жертвата на татко?“ — попита тя малкия си брат и той стисна устни.

„Мисля, че има нещо по-добро, което можем да направим за него“, хрумна Дилън. И Елиза се съгласи.

***

Успели да намерят странния мъж на следващия ден. Той се върна, посети гроба. Името му беше Джералд и Елиза му беше написала чек. „Не знам колко пари ви трябват за вашето лечение, но ме уведомете, ако имате нужда от повече“, каза тя. „Опитваме се да правим неща. Знам, че това не е достатъчно. Но Дилън и аз ще работим през целия си живот, за да компенсираме начина, по който се отнесохме към него.“

Джералд беше стиснат, но прие парите. — Благодаря ви — каза той. — Въпреки всичко той говореше високо за теб. Може би има надежда за вас двамата.

С помощта на Елайза Дилън продава колата си и двамата решават да дарят парите на местна организация за деца с рак, която помага на деца от семейства с ниски доходи да получат лечение. Те се увериха, че знаят, че истинският донор е Патрик. Братята и сестрите се почувстваха по-добре след това, но някак не беше достатъчно.

Елиза помоли Джералд за телефонния му номер и те поддържаха връзка с него. Той нямаше семейство или никого до себе си, така че тя и Дилън започнаха да посещават срещи за химиотерапия. Те го придружаваха възможно най-често след училище, като гарантираха, че той не се чувства сам.

Майка им мразеше всичко, което правеха, и се оплакваше, когато й казаха, че ще се откажат от парите. И така, Елиза се изнесе след дипломирането, а Дилън я последва няколко години по-късно. Те не я отрязаха напълно, защото вече бяха научили болката от загубата на единия родител, но не бяха често около нея.

И двамата разбраха, че са последвали примера й и не искаха да се връщат към старите си пътища. Вместо това те се фокусираха върху колеж и работа на непълен работен ден, за да плащат за нуждите си. Те получиха студентски заеми и живееха скромно, но бяха по-щастливи от всякога.

След около година Джералд официално беше в ремисия и те го заведоха на плажа, за да празнуват. „Баща ни винаги е искал да види морето, но ние никога не разполагахме с време. Нека отделим повече време“, предложи Елайза и Дилън и Джералд се съгласиха.

Какво можем да научим от тази история?

Животът е твърде кратък, за да се отнасяте към близките си така, сякаш нямат значение. Дилън и Елайза научиха този урок твърде късно, но прекараха остатъка от живота си в компенсирането му.
Парите не са толкова важни в голямата схема на живота. Патрик се интересуваше да бъде там за семейството си повече от всяка кариера и децата му не го оцениха до смъртта му.

Споделете тази история с приятелите си. Може да озари деня им и да ги вдъхнови.

Leave A Comment