• Home
  • Даниел изчезнал, когато бил на 13 г. След 8 г. родителите му научили страшната истина

Даниел изчезнал, когато бил на 13 г. След 8 г. родителите му научили страшната истина

Даниел изчезнал, когато бил на 13 г. След 8 г. родителите му научили страшната истина

Тийнейджърът изчезнал без вест за дълги години преди полицията най-накрая да успее да намери осъдения сексуален престъпник, който отвлякъл и убил Даниел през 2003 г.

На 7 декември 2003 г. Даниел Моркомб от Куинсланд, Австралия, се отправя към автобусната спирка, за да стигне до местния мол. Автобусът закъснял.

Известно е, че 13-годишното момче е говорило с двама непознати мъже – и по-късно не се е прибрало вкъщи.

Полицията започнала най-мащабното разследване в историята на Куинсланд, но не намерила следа от тийнейджъра: това продължило 8 години. През 2011 г. следователите успели да издирят похитителя и убиеца на Даниел. Оказало се, че това е Брет Питър Коуен, осъждан преди това за сексуални престъпления.

Тайнственото изчезване

Даниел е едно от трите деца на Брус и Денис Моркомб, като той бил особено близък с брат си близнак Брадли. Те изсранали в любящ дом на Слънчевия бряг на Австралия: семейството живеело щастливо, заобиколено от много животни.

На 7 декември 2003 г. Даниел и братята му се събудили по-рано от обикновено, за да помогнат на съседите си да берат реколтата от маракуя.

След като получил заплащане за работата си, Даниел решил да вземе автобуса до Sunshine Plaza, за да купи коледни подаръци за цялото семейство. Родителите не се притесняваха за сина си, тъй като той ходел до същия търговски център с автобус поне 15 пъти.

В същия декемврийски ден родителите на Даниел се връщат от работа и установяват, че синът им го няма вкъщи. Отишли ​​до мола, но тийнейджърът го нямало никъде. Те незабавно съобщили за изчезването на Даниел и търсенето започнала, като още не знаели, че то ще продължи много години.

Събирайки всевъзможни доказателства и показания на очевидци, разследващите направили няколко важни извода.

Свидетели разказали, че на 7 декември видели момче на автобусна спирка, което отговаряло на описанието на Даниел. Някои казали, че са видели синя кола, паркирана наблизо с един или двама мъже вътре: по-късно завързали разговор с тийнейджъра.

От самото начало на разследването на изчезването на Даниел полицията заподозряла престъпници, осъдени за сексуално насилие. Един от тях бил Брет Питър Коуан. През 1987 г. той примамил седемгодишно момче в тоалетна в парка и го изнасилил. Коуан излежава само една година затвор. През 1993 г. той изнасилил шестгодишно момче: осъден е на три години и половина затвор.

Насилникът

Съобщава се, че след втората си присъда Брет Питър Коуан станал реформиран християнин, оженил се и имал две деца. Съпругата му първоначално е излъгала полицията за местонахождението му в деня на изчезването на Даниел Моркомб.

По-късно тя признава, че Коуан е изчезнал поне за пет часа. Въпреки това, когато полицията за първи път разпитва Коуан, той признава, че минавал покрай автобусната спирка, когато забелязал Даниел да стои сам. Извършителят казал още, че спрял, за да предложи на момчето да го закара, но след отказа уж продължил по пътя си.

Без реални доказателства следователите не успели да повдигнат дело срещу Коуен. Осъзнавайки, че всичко не е толкова просто, полицията през април 2011 г. стартира операция под прикритие, наречена „Mr. Big“ („Господин Голям“).

Служител под прикритие се сприятелява с Коуан по време на вътрешен полет. Полицаят се престорил, че е замесен в престъпна банда, а след това бавно започнал да печели доверието на Коуан.

 

До август 2011 г. Брет Коуен вече се е доверил толкова много на няколко служители под прикритие, че признава на един от тях: именно той през 2003 г. отвлича и убива Даниел Моркомб. Признанието е заснето със скрита камера и Коуан веднага е арестуван.

 

Осъзнавайки положението си, Коуан признава всичко. Според журналисти извършителят е казал, че Даниел Моркомб наистина се е съгласил на предложението да го закара до мола на 7 декември 2003 г.

Вместо това Коуан го завел в усамотена къща и започнал да тормози тийнейджъра. Според извършителя той е възнамерявал само да изнасили момчето и след това да го остави на същата автобусна спирка. Но когато Даниел отвърнал на удара, Коуан „изпаднал в паника и сграбчил тийнейджъра за гърлото“, задушавайки го до смърт.

Коуан завел полицията до планините на Глас Хаус, където бил погребал момчето. Следователите успели да намерят обувките, дрехите и 17 костни фрагмента на Даниел. Осемгодишното търсене приключило.

През март 2014 г. Брет Питър Коуан беше осъден на доживотен затвор. Братът близнак на Даниел, Брадли, каза пред репортери: „За мен не е имало ден, в който да не съм мислил за Даниел. Знам, че Даниел е все още с мен, в сърцето ми и в мислите ми. И той винаги ще бъде.“

Leave A Comment